О конференцији

 

2. Међународна дунавска конференција о култури

5/6. мај 2014, Нови Сад

„Дунав – културни ток Европе“ је мото 2. Међународне дунавске конференције о култури, која ће се одржати у Новом Саду (Србија), 5. и 6. маја 2014. године. Дунавска регија поседује разноликост култура јединствену у Европи. Промовисање културе и културне сарадње од кључног је значаја као допринос ЕУ стратегији овог региона. Циљ конференције је да понуди платформу на којој се може разменити искуство из практичног локалног рада у култури и дискутовати о тренутним културним политикама. Стога, наша конференција ће побољшати могућности „Дунавског културног макрорегиона“ у Европи. Конференција у Новом Саду је наставак културног дијалога, умрежавања и размене која почела прошле године у Улму.

Биће представљене следеће радионице:

1. Европске престонице културе – искуства и изгледи за будућност;
Сибињ, Линц, Грац, Печуј, Марибор и Кошице су шест градова из подунавских земаља који су последњих година били Европске престонице културе. Следећи ће бити наредних година: 2019. из Бугарске, 2020. из Хрватске и вероватно Србије, 2021. из Румуније. Ангажовани културни посленици и уметници из ових градова водиће дијалог на нашој конференцији, разменити искуства, дискутовати о програмима, концептима, конкурсима.
Начелно и на основу искустава желимо да се бавимо оним питањима која доказују да је концепт ЕУ о ЕПК подобан за развој заједничког културног идентитета у Европи или у једном европском макрорегиону као што је дунавски простор.
Ову радну групу модерираће мађарски истраживач културе др Мартон Мехеш који је учествовао у пројекту ЕПК Печуј.

2. Догађаји и мреже на Дунаву – допринос дунавском идентитету?
Култура, посебно област фестивала, нуди дуж тока Дунава читаво богаство музичких стилова и културе игара, све што дунавски регион може да понуди. Из сусретања традиције и модерног настаје увек нешто естетски ново. То важи пре свега за актуелну позоришну сцену у подунавским земљама. Пролећни, јесењи и Сигет фестивал у Будимпешти, Егзит у Новом Саду, БИТЕФ у Београду, фестивали у Румунији и Бугарској зраче широм Европе. Последњих година су настали фестивали којима је тема била река, а учествовали су уметници и ансамбли из подунавских земаља. Такви фестивали су Интернационални Донауфест у Улму/Новом Улму, ДОНУМЕНТА у Регенсбургу или Интернационални дунавски фестивал у румунском граду Тулчи, који нуде платформу капији делте Дунава.
Услов за једну успешну и одрживу културну сарадњу у подунаском простору је опстанак постојећих мрежа, трајна прекогранична и институционална сарадња, добро повезане уметничке копродукције и тиме повезана континуирана размена искустава између учесника актера. Томе треба да да свој допинос и импулс ова радна група.
Модедрираће је Петер Лангер, оснивач и дугогодишњи руководилац Интернационалног Донауфеста у Улму/Новом Улму и директор Европске дунавске академије, суорганизатора наше Дунавске конференицје о култури.